10 października przedszkolaki i dzieci z kl. „0” pojechały wycieczkę do Gospodarstwa Agroturystycznego „U Dajany” w Jastrzębi . Celem wyjazdu była realizacja IP, integracja uczniów, czerpanie przez nich radości i zadowolenia ze wspólnie spędzonego czasu oraz poznanie jesiennych prac w gospodarstwie. Właściciele gospodarstwa przywitali nas z wielką radością oraz zapoznali z ogólnymi zasadami jego funkcjonowania. Pani Danuta prowadząca zajęcia z zaangażowaniem pokazywała dzieciom jak wyrabiać ciasto na podpłomyki oraz pyszne racuchy. Opowiadała również o różnych tradycjach kulinarnych, o tym jak ona przez wiele lat uczyła się piec i gotować, dzięki temu zdobywała doświadczenie oraz tworzyła wokół siebie domową atmosferę. Założeniem pobytu u państwa Kostrzyńskich było nastawienie na poznanie czynności jakie wykonuje się w gospodarstwie szczególnie w porze jesiennej jak zbiór jabłek, robienie przetworów, kiszenie kapusty, mielenie zboża na chleb, oraz wykonywanie wszelkich prac polowych oraz codziennego obowiązku karmienia zwierząt i ptactwa domowego. Przedszkolaki poprzez własną pracę, zwróciły uwagę na wysiłek związany z wyprodukowaniem żywności, poznali pochodzenie i walory smakowe wiejskich produktów oraz właściwości ziół leczniczych. Uzupełnieniem pobytu były zabawy sportowe w ogrodzie oraz tańce przy muzyce. Czas spędzony w Jastrzębi był dla dzieci żywą lekcją dotyczącą życia na wsi, gospodarze starali się zakrzewić wśród nich szacunek dla ciężkiej pracy rolnika oraz dziedzictwa kulinarnego. Na pożegnanie wszyscy dostali wyrywany wcześniej topinambur oraz upieczone podpłomyki. Ten dzień pełen niecodziennych atrakcji i przygód na długo pozostanie w pamięci wszystkich dzieci.
Wychowawcy przedszkola