Styczeń to miesiąc, w którym swe święto obchodzą babcie i dziadkowie na całym świecie. Dla uczczenia tej okazji w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Łowczowie, w ramach realizowanego projektu „Kreatywnie-rodzinnie!”, zorganizowane zostały warsztaty kulinarne pod hasłem „Smaki jak u babci” , podczas których babcie i dziadkowie wraz ze swymi wnukami przystąpili do wspólnego gotowania. Tego dnia w kuchni królowały tradycyjne regionalne dania, takie jak: pierogi, ciasta drożdżowe, kruche ciasteczka, rogaliki, „mordonie”, „prołziaki” oraz żurek. Wszystkie potrawy przygotowane zostały pod czujnym okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Łowczowie, bez których wsparcia nie byłoby tak smacznie.
Po pracowitym przedpołudniu spędzonym w kuchni, wnuczęta wraz ze swymi gośćmi przystąpili do wspólnego biesiadowania przy obficie zastawionym stole. Dzieci przygotowały dla swych najbliższych niespodziankę – życzenia taneczno-wokalne, którymi wyraziły swą miłość, radość i wdzięczność jaką czują do swych babć i dziadków. Jak przystało na okres karnawałowy nie zabrakło wspólnych pląsów i tańców.
Spotkanie to nie tylko kulinarna przygoda, ale przede wszystkim doskonała okazja do wzmacniania więzi rodzinnych oraz integracji społeczności lokalnej.
Dziękujemy wszystkim wspaniałym babciom i dziadkom za przybycie, OSP w Łowczowie za udostępnienie lokalu, paniom z Koła Gospodyń Wiejskich za kulinarne wsparcie i przede wszystkim pani dyrektor Kazimierze Snopkowskiej za pomoc, wsparcie i życzliwość przy tworzeniu i realizacji projektu.
Biesiada zorganizowana została dzięki środkom pozyskanym przez Stowarzyszenie „Róbmy swoje” na działania „Kreatywnie-rodzinnie!” w ramach X edycji programu „Na dobry początek” organizowanego przez Fundację BGK im. J. K. Steczkowskiego.
A.Smolińska-Baranowska